Led dimmer voor led lampen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je een led dimmer voor led lampen nodig hebt. Je kunt dus geen traditionele halogeen/gloeilamp dimmer gebruiken om led lampen te dimmen. De led lampen kunnen hiermee niet ver terug dimmen, niet stabiel dimmen of helemaal niet dimmen. Daarnaast gebruiken traditionele dimmers een andere dimtechniek dan led dimmers, waardoor het gebruik van de traditionele dimmers op led lampen schade aan de lampen kan toebrengen.
Welke led dimmer heb ik nodig?
Welke led dimmer je nodig hebt is afhankelijk van welke led lampen je gebruikt. Daarom kun je de volgende 2 stappen doorlopen om de juiste led dimmer te kiezen.
1. Heb je al led lampen?
Zo JA, ga door naar punt 3.
Zo NIET, ga door naar punt 2.
2. “Ik heb nog geen led lampen; Welke led dimmer heb ik nodig?”
Indien je nog geen led lampen hebt, kies dan voor goede dimbare led lampen en/of een goede dimbare driver. Bij 230V led lampen is deze driver altijd in het lampvoetje verwerkt. Bij led lampen op laagspanning is deze driver de externe led trafo naast het lampje. Natuurlijk kun je vooraf vaak niet weten hoe goed de lamp/driver kan dimmen. Daarom hebben wij voor jou een aantal bekende merken getest en degene met uitstekende resultaten opgesomd:
De led lampen en led trafo’s van bovengenoemde merken werken uitstekend met alle led dimmers uit ons assortiment. Zijn dit nog steeds te veel dimmers waaruit je kunt kiezen? Ga dan naar het kopje “Verder belangrijk” in dit artikel, om je verder te helpen bij jouw keus.
3. “Ik heb al led lampen; Welke led dimmer heb ik hiervoor nodig?”
Indien je al wel led lampen hebt, check dan goed:
a) Dimbaar?
Zijn jouw led lampen dimbaar? Dit dient specifiek op de lamp/verpakking te staan weergegeven.
Gebruik je laagspanning led lampen? Check dan of jouw trafo geschikt is voor led, het aangesloten totaalwattage binnen het aansluitvermogen van de trafo valt en of de led trafo dimbaar is.
b) Fase aansnijding (RL) of Fase afsnijding (RC)?
Indien jouw lampen dimbaar zijn, dient tevens zijn aangegeven of de lampen (of trafo) werken op de dimtechniek fase aansnijding (R,L/leading edge) of fase afsnijding (R,C/trailing edge). Zodra je dit weet, kies je een led dimmer met dezelfde dimtechniek. Wordt de dimtechniek niet benoemd maar is jouw led lamp wel dimbaar? Ga dan voor een RLC led dimmer (fase aansnijding & afsnijding). Deze led dimmer is voor beide dimtechnieken geschikt.
Hieronder vind je onze populairste RC (fase afsnijding) dimmer (ECO-DIM.04) en onze populairste RLC (fase aansnijding & fase afsnijding) dimmer (ECO-DIM.01).
- 0-150W LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase afsnijding (RC)
- 0-300W RC/0-150W RL LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
Let erop dat de kwaliteit van dimmen altijd afhankelijk blijft van zowel de led lamp als de led dimmer. Niet iedere led lamp is even goed dimbaar, doordat simpelweg de dimbare driver (onderdeel dat de lamp dimbaar maakt) bij iedere lamp verschilt. Door voor een led dimmer een zo laag minimaal aansluitvermogen en met goede afstelmogelijkheden (MIN en MAX) te kiezen, kun je de best mogelijke dimbaarheid uit iedere led lamp halen.
TIP! Led dimmer voor Philips, IKEA, OSRAM, Calex, etc.
Een tip; We hebben de meest bekende lampenmerken getest, zodat ik jou kan doorverwijzen welke led dimmers voor welk lampenmerk geschikt zijn:
- Led dimmers voor IKEA led lampen
- Led dimmers voor Philips led lampen
- Led dimmers voor Osram led lampen
- Led dimmers voor Megaman led lampen
- Led dimmers voor Sylvania led lampen
- Led dimmers voor Sencys (Praxis) led lampen
- Led dimmers voor Livarno Lux (Lidl) led lampen
- Led dimmers voor Calex led lampen
- Led dimmers voor Ecobright led lampen → Uiteraard staat in onze webshop bij iedere led lamp duidelijk aangegeven met welke led dimmer je de beste dimresultaten bereikt.
Heb je een ander merk led lampen dan hierboven genoemd? Neem dan contact op met jouw leverancier of met ons.
Verder belangrijk
Zodra je weet of je een led dimmer fase afsnijding (RC), led dimmer fase aansnijding (RL) of een led dimmer fase aan- en afsnijding (RLC) nodig hebt, is het goed om te weten dat er nog 3 punten zijn om rekening mee te houden.
Afdekmateriaal
Heb je al een dimmerknop en raamwerk in huis? Zo ja, van welk merk? (Dit vind je aan de binnenkant van jouw raamwerk/dimmerknop.) Check of dit merk op de inbouwdimmer past. Wij benoemen bij iedere led inbouwdimmer welke merken afdekmateriaal hierop passen. Overigens zijn bijna alle merken bijna altijd geschikt, maar check dit toch even voor de zekerheid.
Heb je nog geen dimmerknop en raamwerk in huis? Dan kun je iedere led dimmer in onze shop kiezen. Qua afdekmateriaal kan je dan uit ons dimmer afdekmateriaal of dat van een ander A-merk gebruiken.
Let wel op dat wij (voor de enkele dimmers) alleen enkele raamwerken met dimmerknop verkopen. Het is dus niet mogelijk om een Ecobright dimmerknop met een ander merk raamwerk te combineren. Wil je graag een meervoudig raamwerk plaatsen? Koop dan het meervoudige raamwerk + dimmerknop(pen) van jouw gewenste A-merk.
Voor de duo led dimmers verkopen wij wel dubbele dimmerknoppen waarbij je zowel ons enkelvoudige raamwerk kan gebruiken evenals een meervoudig raamwerk van een A-merk. Deze zijn dus wel compatibel met de A-merken.
Aansluitvermogen
Alle EcoDim led dimmers beginnen vanaf 0 Watt. Dat is zéér uniek en zorgt ervoor dat je jouw led lampen ver terug kunt dimmen.
Check voor de zekerheid wel het totaalwattage aan led wat je op 1 dimmer wilt aansluiten. Bij de meeste EcoDim led dimmers is het maximale aansluitvermogen 150W voor led. Dat is ontzettend hoog en daarmee zit je bijna altijd goed.
Let erop dat sommige dimmerfabrikanten bij het max. aansluitvermogen het halogeenvermogen communiceren. Het led vermogen ligt veelal lager. Bij Ecobright communiceren wij altijd het led vermogen op de dimmers.
Sluit je grote led lampen (wattages van bijv. >30W p/stuk) of tientallen led lampen op 1 dimmer aan? Check dan of je misschien de 150W overschrijdt en beter voor de led dimmer 0-500W kunt gaan.
Afstelmogelijkheden
Om de beste dimbaarheid uit iedere led lamp te halen is het belangrijk om een led dimmer met goede afstelmogelijkheden te kiezen. Een dimmer moet in ieder geval een MIN afstelling hebben, zodat je in het minimale niveau verder terug kunt dimmen en het gedimde licht kunt stabiliseren.
Soms komt het voor dat led lampen (ook) in het maximale lichtniveau gaan knipperen. Daarom hebben enkele dimmers van ons ook een MAX afstelling, zodat je ook het licht in het hoogste lichtniveau kunt afstellen.
Populairste dimmers
Hieronder vind je onze meest populaire led dimmers.
- 0-150W LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase afsnijding (RC)
ECO-DIM.04: Meest verkocht!
Werkt op fase afsnijding, aldus met 90% van alle led lampen in NL/BE.
- 0-300W RC/0-150W RL LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
ECO-DIM.01: Dé dimmer als je zowel RL/fase aansnijding als RC/fase afsnijding zoekt.
- 0-500W LED
- Voor alle afdekmaterialen (ook met D-vorm gat)
- MIN & MAX afstelling
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
ECO-DIM.03: Populair onder installateurs/Voor grote en professionele installaties. Beschikt over een MIN én MAX afstelling.
Kom je er na het lezen van dit artikel toch niet uit welke led dimmer je nodig hebt? Of heb je andere vragen rondom (het dimmen van) led verlichting? Stel dan hieronder je vraag of bel/mail ons gerust, wij helpen je graag!
Laat een reactie achter
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd
160 reacties
Ik onlangs mijn halogeen lampen van 12 v vervangen door led lampen van 12 v, heb er nu een led dimmer van ion van 200 watt aangesloten op de led lampen, alleen de dimmer werkt niet. Hebben jullie een oplossing voor dit probleem?
Je geeft aan dat je de bestaande 12V halogeen lampen hebt vervangen voor led. Je zult naast de lampjes en dimmer ook de trafo moeten vervangen.
Let er even op dat je zowel AC als DC dimbare trafo's hebt. Dit is afhankelijk van je lampjes welke je nodig hebt. Wij hebben beide varianten in ons assortiment zitten. Mocht je twijfelen welke trafo je nodig hebt kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice.
Prettige dag verder!
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Bedankt voor uw (goede) vraag!
Mijn advies is om geen gemixte lading lichtbronnen op één dimmer toe te passen.
Met de reden omdat je diverse merken én diverse wattages gaat toepassen. Aangezien je bij het dimmen verschil gaat zien tussen beide lichtbronnen. Waarbij hoogstwaarschijnlijk het ene lampje al gedimd is kan de ander nog zal branden.
Het advies zou dan ook zijn om een duo dimmer aan te schaffen, via deze manier kunt u eenvoudig beide lichtbronnen afzonderlijk van elkaar stabiel dimmen. Mochten er nog vragen zijn over het dimmen van de lichtbronnen dan hoor ik dat graag.
Je kunt ons bereiken via [email protected]
Fijne dag.
Met vriendelijke groet, Angela - Ecobright
Ik heb al een dimmer geprobeerd maar ze beven knipperen dus welken moet ik hebben.
Ik hoor graag van jullie.
Mvg leo. Boekhoff
Bedankt voor je vraag! Zojuist heb ik even de specificaties nagelezen van je lamp. Deze lampen ondersteunen een RC (fase afsnijding) dimmer. Je zou hiervoor onze ECO-DIM.04 dimmer kunnen bestellen. Zie link: https://www.ecobright.nl/led-dimmer-inbouw-0-150w-basic-ecodim-04.html.
/> Mochten je lampen blijven knipperen kan dit soms ook andere oorzaken hebben. Mocht je na het plaatsen van de dimmer hier nog last van hebben neem dan vooral even contact met ons op. We kijken dan graag met je mee voor een oplossing. Prettige dag gewenst! Met vriendelijke groet, Timo - EcoBright
Dit heeft mij erg geholpen bij de keuze welke led dimmer ik in mijn situatie nodig heb.
Bedankt!
Welke dimmer kunnen we het beste gebruiken?