5 Tips bij het kopen van led

Geschreven op 22-02-2016 / Geüpdatet op 28-03-2023

5 Tips bij het kopen van led

Je wilt overstappen op led, maar weet niet goed waarop te letten? In dit artikel geef ik je 5 handige tips die je helpen bij het kiezen van de juiste led lamp. Lees snel verder, des te eerder kun je beginnen met besparen!

1 Fitting

Om te beginnen check je de fitting en/of type lamp. Dit is het belangrijkste om te bepalen welk type lamp je nodig hebt. In Nederland komt de E27 – dikke draaifitting – het meest voor. Gevolgd door de E14 – dunne draaifitting – met vaak in de vorm van een kaarslamp. Op het gebied van spotjes is de GU10 fitting (bajonet, 2 pinnetjes met bolletjes erop) het meest voorkomend. Onder de keukenkastjes vind je vaak de G4 lampjes.

Komt jouw fitting nou niet in het assortiment voor? Of heb je een mooie lamp gezien, maar past de fitting niet? Dan adviseer ik om een adapter/verloopstuk als hulpmiddel te gebruiken. Hiermee vervorm je jouw huidige fitting zeer eenvoudig om tot jouw gewenste fitting.

2 Lichtkleur

De tweede tip waarop je moet letten, is de lichtkleur. De lichtkleur van led wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur. In huis wordt 2700K veel gebruikt. Die lichtkleur kun je vergelijken met die van normale halogeenlampen. Sommige mensen geven de voorkeur aan extra warm licht, zoals 2200K. Deze warme, bijna oranje lichtkleur lijkt op kaarslicht, ook wel aangeduid met “flame”. In het artikel ‘Welke lichtkleur moet ik kiezen?’ lees je meer over de verschillende lichtkleuren.

 

3 Lumen (lichtopbrengst)

Ook de lichtopbrengst – uitgedrukt in aantal lumen – is bepalend voor welke led verlichting je nodig hebt. Wil je dezelfde lichtopbrengst? Koop dan een led lamp met hetzelfde aantal lumen als je had.

Op deze vuistregel is één uitzondering, namelijk bij led TL. Traditionele TL hebben meer lumen, maar doordat deze volledig rondom licht geeft (360⁰), gaan er vele lumen – die naar boven stralen – verloren. Led TL heeft een stralingshoek van 160⁰ en hierdoor minder lumen nodig om dezelfde lichtopbrengst op de werkplek te krijgen. Om die reden is het aantal lumen van een led TL niet te vergelijken met een traditionele TL. Wat wel te vergelijken is, is de hoeveelheid lux. EcoBright led TL geeft evenveel of vaak zelfs iets meer lux (hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak) dan traditionele TL. Je zult dus nooit achteruit gaan qua lichtopbrengst.

Weet je niet hoeveel lumen jouw lamp heeft? Check dan het wattage op de lamp. In onderstaande tabel vind je de omrekening van Watt naar lumen.

Lumen 100 200 400 650 900
Gloeilamp 15W 30W 40W 60W 75W
Spaarlamp 3W 6W 9W 12W 15W
Ecobright led lamp 1W 2W 4W 6W 8-12W

 

4 Dimbaarheid

Een led lamp is niet altijd standaard dimbaar. Het moet daarom altijd nadrukkelijk in de productnaam, tekst of specificaties zijn aangegeven. Anders kun je ervan uitgaan dat deze led lamp niet dimbaar is.

Wil je graag een dimbare led lamp? Raadpleeg dan direct of deze lamp op een fase aansnijdende of fase afsnijdende led dimmer werkt. 90% van alle led lampen werken op de dimtechniek 'fase afsnijding'. Kies in dat geval een led dimmer fase afsnijding. 10% werkt op 'fase aansnijding' of is onduidelijk waarop het werkt. In dat geval kies je voor een led dimmer geschikt voor fase aansnijding & afsnijding.

Hoef je geen dimbare led lamp? Alle led lampen werken met een aan/uitschakelaar, maar het is slim om te checken of dezelfde lamp ook in een niet-dimbare variant verkrijgbaar is. Deze zijn namelijk vaak voordeliger in aanschaf.

Als je bovengenoemde tips ter harte hebt genomen, let dan ook even op de installatie van de led lamp. In bijna alle gevallen kun je de led lampen één-op-één vervangen, maar er is één uitzondering.

De meest voorkomende TL verlichting is 120cm en 150cm met starters. Wij leveren altijd een led starter bij onze led TL verlichting. Hiermee kun je de led TL's 120cm en 150cm met starters altijd één-op-één vervangen.

Maar, de 60cm armaturen (met starters) en alle hoogfrequente TL verlichting (zonder starters) behoeven een kleine aanpassing in het armatuur. Deze aanpassing bestaat uit: 1) Plaats de FASE en NUL draad naar één kant van het voetje/armatuur (de led buis dient namelijk aan één kant stroom te krijgen) en 2) Ontkoppel de VSA (en starter bij 60cm buis met starter). Hiernaast zie je een aansluitschema van het zojuist uitgelegde.

In ons artikel "TL vervangen door led" lees je meer hierover.

Op basis van deze 5 tips kun je jouw juiste led lamp kiezen.
Indien je toch nog vragen of twijfels hebt, bel/mail ons gerust of stel jouw vraag hieronder in een reactie.

Tot slot wens ik je veel succes bij het kopen van led en uiteraard veel bespaarplezier!

Deel dit artikel:
Jorien - Ecobright
Geschreven door
Jorien - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

2 reacties
Laurens
Bezig met laden...
Jorien, handige tips. Ik merk dat ik een beetje overweldigd raak door het grote aanbod. Zeker omdat de LED bezig is aan een opmars, en de potentie heeft om ander soort lampen te vervangen. Ik wil thuis downlight LED gebruiken, onder meer om onze spotjes in de keuken te vervangen. Bij mijn speurtocht kwam ik onder meer downlights tegen. Ik zit nog te kijken naar/spelen met de lichtkleur, wat niet onbelangrijk is voor licht op een plek waar we dagelijks komen.
Nick - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Laurens, De laatste jaren is LED bezig aan een gigantische opmars inderdaad. Het is nu ook zo dat er led verlichting te koop is waar men bijna het verschil niet meer kan zien tussen bijvoorbeeld halogeen en led. Voor in de kleuren zou ik eigenlijk kleine led spots adviseren. Deze hebben wij ook in een inbouwvariant. Deze geven net iets meer sfeer en het uitlichting van de keuken zelf is ook een stuk mooier. Met de CRI90 led spots heeft een een mooie warme kleur maar ook een perfecte kleurechtheid wat het werken in de keuken ook prettiger maakt. Het gaat om onderstaande inbouwspot: http://www.ecobright.nl/led-inbouwspots-set/dimbare-led-inbouwspot-cri90-cob-gu10-warm-wit-5w/Mocht u toch meer gecharmeerd zijn van een downlight of niet genoeg inbouwruimte hebben voor de inbouwspot hebben wij onderstaande downlight. Deze geeft voldoende licht en heeft een warm witte kleur. Zodat er genoeg sfeer blijft. De 4000K is voor een keuken te wit en ongezellig. http://www.ecobright.nl/led-downlights/led-downlight-inbouw-170mm-3000K-12W-dimbaar/Mocht u verder nog vragen hebben kunt u ons ook direct mailen op [email protected]